Web Designer & Developer ilman webbiä

orava

Tarina oravasta

Perinteisesti päivärutiinini alkaa, kun istahdan aamulla tietokoneen ääreen kahvikuppini kanssa ja selailen internetistä tuoreimmat uutiset sekä vilkaisen, mitä uutta alallani on tapahtunut muutamilta eri foorumeilta sekä gallerioista, joissa web designerit voivat jakaa voimannäytteitään. Kun olen ensimmäisen kahvikupillisen tyhjentänyt, siirryn tekemään töitä, joko suunnittelemaan, ohjelmoimaan tai pitämään yhteyttä asiakkaisiin. Ja kahvia kuluu lisää.

Päivän mittaan vastaan tulee väistämättä ongelmia, joiden selvittämiseen on hyvä käyttää internetin apua. Ongelma voi olla jokin ohjelmointiin liittyvä tai ihan grafiikan suunnittelussa tarvittavan inspiraation ehtyminen. Molempiin löytyy apu helposti internetistä.

Päivän rutiinini ovat siis kovin riippuvaisia internetistä. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun tämä niin ihana internet viedään pois? Tässä orava astuu kehiin. Tämä kelpo metsiemme höpönassu ilmeisesti tykkää nakertaa myös kaapelia. Ja ilmeisesti palveluntarjoajan huoltomiehen mukaan vielä niin, että orava ei järsi koko johtoa poikki, vaan juuri sen verran, että internet toimii joko erittäin hitaasti tai sitten ei ollenkaan, jolloin vian paikantaminen voi johtua monesta muustakin syystä kuin pelkästä kaapelin vauriosta.

Harmikseni oravan tihutöiden löytämiseen meni viikon verran, kun ensin piti selvittää onko omissa laitteissani vikaa, testailua, odottelua, yhteyden resetoimista yms. Huoltomiestäkin sai sitten lopulta odotella pari päivää.

Sanomattakin selvää, että tunnelma omassa päässäni on ollut melko kireää, kun ei varsinaisia töitä ole pystynyt viikkoon tekemään kunnolla ja vapaa-aikakin on kärsinyt internetin puutteesta.

Mutta kun nykyään mokkulalla pääsee nettiin missä tahansa?

No mutta kun ei pääse. Omistan mokkulan ja älypuhelimessakin on laajakaista. Harmillisesti kuitenkin, kun on päättänyt asua ja tehdä töitä luonnon helmassa, siitä saa myös kärsiä. Mokkulan parhaat siirtonopeudet ovat täällä jumalan selän takana alta kivikautisten puhelinmodeemien. Onhan se hienoa, että taajama-alueille rakennetaan 4G-verkkoa, mutta miksi niiden alueiden verkkoa ei paranneta, jossa mokkulalla oikeasti olisi käyttöä. Senhän takia ihmiset mokkulaa käyttää: nettiin ihan mistä vaan, nopeasti (ja varmasti olisi myös kiva).

Noh, luonnon helmassa on omat hyvätkin puolensa. Kerran näin pari peuraa käyskentelemässä takapihalla aamulla kun avasin verhot. Sellaista harvemmin tuli nähtyä, kun asuin Jyväskylässä. Ja onhan se mukava, että lähin naapuri asuu 100 metrin päässä ja siitä seuraavaksi lähimpään on matkaa 500 metriä. Ei tarvitse paljon miettiä tuleeko pidettyä liikaa meteliä, eikä häiritse vaikka naapuri pitäisi meteliä.

Loppuun vielä nöyrimmät anteeksipyyntöni asiakkailleni, joiden projekteihin tämä saattoi vaikuttaa ja pieni lainaus Pasila tv-sarjasta: ”Rispektit oravalle.”